Vijgencompôte
Bereidingstijd: 30 minuten
Materialen
- Kookpan
- Pollepel
- Koksmes
- Snijplank
- Pannenlikker
- 10 rijpe vijgen
- 1 eetlepel roomboter
- 40 gram witte basterdsuiker
- 50 gram gewassen krenten en rozijnenmix
- 35cc likeur (zoals créme de cassis)
- 1/2 eetlepel vanillesuiker
- 1/2 eetlepel bakkerscitroenrasp
Werkwijze
- Weeg alles af en snijd de vijgen in kleine blokjes van 2 bij 2 centimeter
- Smelt de boter in een passende pan
- Bak de vijgen in de gesmolten boter op laag vuur
- Doe na 5 minuten de basterdsuiker, vanillesuiker en citroenrasp erbij
- Kook dit ongeveer 10 minuten op laag vuur
- Doe de likeur erbij met de krenten en rozijnen en laat nog twee minutjes doorkoken
- Giet de compôte al kokend in een uitgekookte weckpot of jampot, tot de deksel
- Dicht de pot af, zet deze weg op zijn kop en laat zo snel mogelijk afkoelen
- De vijgencompôte zal, mits goed bereid, ongeveer 12 maanden houdbaar zijn